Nachtspalken voor klachten bij hielpijn en Achillespeesontstekingen met de Strassburg Sock.

In medisch Latijnse termen noemt men de klachten respectievelijk een Fasciitis Plantaris (hielpijn) en een tendinitis Achillii (Achillespeesontsteking). Soms ontwikkelt zich bij een Fasciitis Plantaris een hielspoor (Engels: heelspur of calcaneusspoor) aan het hielbot, een botwoeker, die niet altijd onderdeel uitmaakt van een Fasciitis Plantaris en röntgenologisch kan worden vastgelegd. In 95% van de gevallen is een hielspoor niet van toepassing.

terug naar het begin van de pagina

Wat is de oorzaak van een Fasciitis Plantaris(hiel pijn) en een tendinitis Achillii (Achillespees ontsteking)?

De oorzaak ontstaat dikwijls bij toenemend lichaamsgewicht, overbelasting door veel lopen , staand werken, veel en/of zwaar sporten (lange afstandlopers, marathonlopers, triatlon sporters), platvoeten (pes planovalgus), doorzakkende holvoeten (pes cavus), ongevallen en bij reumatische aandoeningen in de voetwortelbeentjes.

Bij een Fasciitis Plantaris en een tendinitis Achillii ontwikkelt zich in het peesweefsel een bindweefselverkleving, die zich als een spinnenwebachtige structuur tussen de trekvaste vezels afzet. Dit is het beste te vergelijken met een druppeltje Bison-kit. (Nachtelijke) rust geeft aanleiding tot verminderde doorbloeding van het peesweefsel en de bindweefselverkleving, waardoor het peesweefsel en de verkleving stugger worden. Bij belasting van het stugge weefsel ontstaat een irritatie (ontstekingsreactie) rondom de verbinding met de verkleving. Lopen geeft na enige tijd een verbeterde doorbloeding met toenemende elasticiteit en minder pijn.

terug naar het begin van de pagina

Wat is de functie van een Strassburg Sock nachtspalk?

De nachtspalk zorgt er voor dat de bindweefselverkleving in de platte peesplaat (Latijn: Aponeurosis Plantaris) onder de voetzool en in de Achillespees langdurig gerekt worden met een lage rekspanning. De verkleving (druppeltje Bison-kit) wordt door deze langdurige rek langer, waardoor hij inactief gemaakt wordt en waardoor de ontstekingsreactie geen kans meer krijgt. De Strassburg Sock (ook wel genoemd Strassburgsok, Strassburg-sok, Strasburg Sock, Strasburgsok, hielpijnsok of Sok van Strassburg wordt ingesteld volgens de bijgeleverde beschrijving. Het is niet de bedoeling de stand tijdens de draagperiode strakker te stellen. Bij langdurig gebruik moet de inactieve bindweefselverkleving geen aanleiding meer geven tot een ontsteking.

terug naar het begin van de pagina

Hoe lang moet u de Strassburg Sock ‘s nachts dragen?

In het algemeen moet u de eerste week wennen aan het gebruik van een nachtspalk. Hierna moet u de nachtspalk zeer consequent dragen en de behandeling NIET onderbreken! U loopt anders het risico opnieuw te moeten starten. Een vergelijkbaar product van de Strassburg Sock is de UFO (ook wel genoemd U.F.O. of Universal plantar Fasciitis Orthosis) is duurder en heeft een vergelijkbare werking.

De behandelduur voor de Fasciitis Plantaris is 2 tot 3 maanden en voor de tendinitis Achillii tenminste 1 ½ maand. In 90% van de gevallen leidt deze therapievorm tot klachtenherstel. Als de werking u niet duidelijk is, of uw klachten toenemen tijdens het gebruik van de Strassburg Sock, neemt u contact op met uw fysiotherapeut of arts.

terug naar het begin van de pagina

Voor meer informatie en om de Strassburg Sock te bestellen klik hier.

Voor meer informatie en om de Strassburg Sock Black te bestellen klik hier.

Strassburg Sock