• GRATIS VERZENDEN
  VANAF €60 INC. BTW

 • DESKUNDIG &
  GRATIS ADVIES

 • RETOUR TOT
  14 DAGEN

 • ALS OP VOORRAAD
  VERSTUREN tot 22u

Wat is meditatie en zelf-hypnose eigenlijk?

Eenvoudig gesteld: een veranderde vorm van bewustzijn of een vorm van gerichte focus.

Door middel van fysieke- en mentale ontspanning worden bepaalde hersengolven opgewekt die toegang geven tot ons onbewuste brein. Via deze hersengolven wordt het mogelijk om sneller persoonlijk veranderwerk te kunnen doen. Ik denk bv aan therapeutisch werk om emoties te kunnen veranderen (zoals rouw en verdriet). Maar ook om mensen beter hun verlangens en doelen te laten bereiken.

Meditatie is vaker een lichte vorm van geestelijke ontspanning, terwijl hypnose al een diepere vorm van focus is. De laatste heeft vaak een negatieve bijklank omwille van onbegrip, wat jammer is.

Welke hersengolven zijn nuttig voor persoonlijk veranderwerk?

De meest bekende zijn alfa en theta golven.

Alfa hersengolven zijn sinds 1947 bekend bij het grote publiek door betaalbare bio-feedback toestellen te ontwerpen. Alfa wordt dagelijks opgewekt door bv een repetitieve handeling uit te voeren. Denk maar aan een autorit, waarbij je onbewust de auto kan besturen. Of een hobby uitvoeren, waarbij je de tijd vergeet. Oeps… is het al zo laat?

Theta hersengolven worden vaker opgemerkt bij een dagdroom of fantasie. Sluit je ogen maar en bedenk eens hoe het zou zijn dat jij nu een balpen vastneemt. Vanaf het moment dat je dit even kan ervaren alsof het echt is (je kan de fysieke sensatie even voelen), dan heb je theta.

Iedere avond ga je van druk in je hoofd (beta hersengolven) automatisch naar rustiger (alfa) tot kalm (theta) naar diepe slaap (delta). ’s Ochtends gebeurt het omgekeerde bij het ontwaken (alfa). Bij de tijd dat je aan de ontbijttafel zit, is het al terug druk in je hoofd (beta). Zo ga je heel de dag in meer of mindere mate die hersengolven beleven.

Is het bovenstaande herkenbaar? De natuur neemt het over, dit is normaal en gezond. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Waarom zou een massagetoestel kunnen helpen bij meditatie?

Om hier een antwoord op te kunnen geven, gaan we terug in de tijd naar 1972. Toen publiceerde Uell Stanley Andersen (1917-1986) met z’n boek ‘The Universal Mind’ een geniale bevinding. Hij had namelijk in de jaren zestig in de universiteitsbibliotheek van Los Angeles een studie gelezen over het opwekken van alfa & theta hersengolven. In de studie vond hij een resultaat dat de gemiddelde mens na 8h meditatie training zichzelf expert kon maken in het opwekken van deze hersengolven. Sommigen hebben zelfs van nature uit deze flow (12 %).

Hij kocht bij een ingenieur een bio-feedback toestel om z’n hersengolven te meten. Zo’n toestel geeft een signaal (vaak geluid) bij het registreren van deze golven. Zo kon hij meten of z’n meditaties ook correct uitgevoerd werden. Helaas voor hem werd al snel duidelijk dat hij er erg slecht in was. Zelfs na ruim meer dan 8h training.

Omdat hij rugpijn had, masseerde hij zich op een avond met een vibrerend massagetoestel. Na een halfuurtje massage gaf hij zichzelf nog eens een poging met het bio-feedback toestelletje en ONMIDDELLIJK gaf dit alfa golven aan. Zonder enige moeite. Daarna begon hij te experimenteren met massage, meditatie en yoga. Na 1 maand bleek dat hij een expert was in het opwekken van alfa en theta. Zelfs al wandelen, winkelend, in alle omstandigheden. Hij hoefde dus niet meer formeel in meditatie te gaan om dit te ervaren.

Volgens US Andersen is het idealiter om te starten met 30 min te masseren met een VIBREREND massagetoestel (de trilling is belangrijk) en vlak daarna 30 min te mediteren met een bio-feedback toestel. Na 3 weken (2 x 30 min) resulteert dit dat je vlot de juiste hersengolven kan opwekken.

Hierna is hij voor zichzelf overgeschakeld op een ander schema:

15’ massage + 15’ meditatie + 15’ yoga + 15’ visualisatie oef = 1 h / dag

Kan je afvallen en stoppen met roken via massage?

In de universiteitstudie kwam naar voor dat er een verband is tussen bepaalde hersengolven (alfa en theta) beleven enerzijds en lichamelijk- en emotioneel welzijn anderzijds. Andersen was dus gemotiveerd. De jaren voorheen was hij reeds geprikkeld om te stoppen met roken en gewicht te verliezen. Letterlijk niets hielp hem verder. Het vreemde is dat hij NA de periode met het vibrerende massagetoestel plots wel begon af te vallen en te stoppen met roken. Ook al had hij hier geen enkele moeite voor gedaan. Dit gebeurde spontaan!

Dit was voor hem de reden om verder te gaan zoeken naar de reden hoe dit kon gebeuren. Zo werd hem uitgelegd dat de spieren rondom de ruggengraat zich opspannen dmv stress. De spierspanning wordt als het ware gebruikt als harnas tegen de prikkels van de buitenwereld. Ook kan er spierspanning zijn om onverwerkte emoties te blijven onderdrukken.

Het leek voor hem ook, al was er in het verleden een verlangen aanwezig om af te vallen en te stoppen met roken, zijn onderbewuste dit pas liet uitvoeren NADAT het harnas van spierspanning was losgetrild.

We weten uit de hypnose dat het onderbewuste een uitvoerende taak heeft. Als iemand een bepaalde overtuiging heeft, dan stuurt dit een specifiek gedrag aan. In dit geval werd de rookstop tegengehouden door een overtuiging. Deze overtuiging werd overklast door de spierspanning op te lossen aan de rug. Toen voerde het onderbewuste de taak wel uit; ‘Ik stop nu wel met roken’.

Lucide dromen dankzij Vibrax type Senator.

Nadat ik dit boek had gelezen, was ik zelf ook benieuwd om dit te testen. Vlak voor Kerst kocht ik mezelf een trillend massagetoestel (merk Vibrax, type senator) op aanraden van mijn manueel therapeut. Hij zei me dat hij reeds 20j dit toestel gebruikt, zonder problemen. Er bestaan namelijk zoveel toestellen met mindere kwaliteit.

Na 3 weken massage, gecombineerd met een Muse 2 (bio-feedback) kwam ik tot dezelfde slotsom. Het werkte!

Sterker nog. Ik begon lucide te dromen. Lucide dromen (bewust zijn dat je droomt) was al langer een verlangen. Blijkbaar was er toch ook (onbewuste) spierspanning op mijn rug aanwezig die mij weerhield om mijn verlangen te kunnen beleven.

Senator wijst de weg naar hypnose.

Als trainer in hypnose ben ik internationaal in de weer om mensen te begeleiden in hun veranderprocessen. Vaak krijg ik ook de vraag van cursisten hoe mensen verder te helpen die het lastig vinden om in trance te gaan. We weten namelijk uit de praktijk dat ongeveer 12% van de Westerse bevolking vlotjes in trance gaat en de meerderheid wat meer tijd nodig heeft om dit te leren beheersen.

Dankzij de methodiek van US Andersen kunnen we nu exact aangeven dat na 1 maand iedereen een expert kan worden in meditatie en zelf-hypnose.

Meditatie skills verhogen.

Beoefenaars van meditatie weten niet altijd even goed of ze wel efficiënt hun tijd spenderen. Door middel van goede hersengolf feedback kan al veel duidelijkheid gegeven worden. De combinatie van massage van de rug (en ook voetzolen) met meditatie gaat zoveel meer efficiëntiewinst geven. Alleen al in Nederland en België mediteren duizenden mensen per dag. Ook geven mensen vaak te snel op. Nu hebben we een mooie insteek om iedereen verder te helpen.

Het lijkt erop dat via de juiste hersengolven ieder persoon een andere staat van bewustzijn kan oproepen. Deze staat wordt fysiek ook ervaren als prettig met minder gedachtes. Door deze vorm van bewustzijn vaker te ervaren, kan deze na verloop van tijd vlot worden opgeroepen d.m.v. bewuste keuze. Dit noemt men ook wel verankering. Via hypnose gebruikt men deze verankering ook om iemand vlot in en uit de hypnose te laten komen.

Deze blog dient dan ook om te informeren. Ik wist ook niet dat dit reeds tientallen jaren bekend was. Ook mijn netwerk van collega’s over gans de wereld was verrast door de eenvoud en doeltreffendheid van de bovenstaande methode.

Wat zegt de professor?

Vanuit mijn vakgebied wist ik al dat er een verband bestaat tussen spierspanning en emoties. Nu was ik wel benieuwd wat professoren in de manuele therapie en neurologie hierover te zeggen hebben.

Zo ben ik terecht gekomen bij de grensstrengen. Streng van zenuwknopen langs het ruggenmerg, waar zich zenuwcellichamen van het (ortho)sympathische zenuwstelsel bevinden. De somatosympatische reflexactiviteiten in het kader van de manuele therapie blijken van onwaarschijnlijk groot belang te zijn. Deze blog is niet de bedoeling om een hele wetenschappelijke onderbouw te geven. Ik refereer graag naar het baanbrekende werk van prof Oostendorp, prof Hagenaar en prof J.M. Korr.

Aangezien de wetenschappelijke verklaring van ons onderbewuste nog steeds in de kinderschoenen staat, zal het nog wel enkele honderden jaren duren vooraleer men kan exact kan uitleggen wat er gebeurt qua interactie tussen geest en lichaam.

In ieder geval kunnen we nu besluiten dat de massage via deVibrax niet enkel fysieke ongemakken kan oplossen. Het kan ook een hulpmiddel zijn om efficiënt te leren mediteren!

Over de auteur van deze blog.

Christophe Dierckx werkt als hypnose coach te Zandhoven, België. Meer info rondom trainingen, 1 op 1 sessies vind je op de website https://eenbeterplan.be .

Schuimrubberschoen Medex Senator voor massage apparaat
04764

De Schuimrubberschoen is een accessoire voor de Medex Senator Professional 3D (massageapparaat). Dit onderdeel maakt de behandeling aangenamer en zachter. Bij de behandeling van de Medex Senator in combinatie met de Rubberschoen, kan het massageapparaat gemakkelijk over de huid worden verplaatst.

€ 31,46

Mail ons

Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag

+31 (0)30-2294399