• GRATIS VERZENDEN
  VANAF €60 INC. BTW

 • DESKUNDIG &
  GRATIS ADVIES

 • RETOUR TOT
  14 DAGEN

 • ALS OP VOORRAAD
  VERSTUREN tot 22u

Wat is een brace?

Een brace is een verstevigde bandage of orthese die wordt gebruikt om gewrichten, pezen of banden in bepaalde mate te ondersteunen. Wanneer men een brace draagt wordt de mate van beweeglijkheid en flexibiliteit van het gewricht waarover de brace gedragen wordt beperkt. Hierbij wordt de richting waarin een gewricht kan bewegen beperkt tot wat wenselijk is voor herstel. Door deze manier van compressie is er steun te geven en bescherming te bieden. Dit zorgt voor afname van pijn, toename van stabiliteit en eventueel afname van zwelling.

Hoe delen we de braces in?

We delen de braces in op basis van een aantal criteria. Een aantal zijn bepalend voor de eerste indeling. Deze leggen we hieronder verder uit. Het zijn:

 • gewricht of lichaamsdeel waar het gebruikt wordt
 • mate van ondersteuning
 • functionaliteit van de brace

De andere aspecten die een rol spelen bij de keuze zijn bijvoorbeeld:

 • het uiterlijk zoals de kleur van de brace
 • de prijs van de brace
 • de kwaliteit van een brace


Een brace voor elk gewricht

Aangezien er veel braces op de markt zijn en het hierdoor erg lastig is om tot de juiste brace te komen, is er een verdeling per gewricht te maken. Dit betekent dat de braces eerst worden ingedeeld naar bijvoorbeeld een kniebrace, een enkelbrace of een polsbrace.pushsports kniebrace

Bauerfeind enkelbrace

De mate van ondersteuning van braces

Het meest belangrijke bij de keuze tot de beste brace is de mate van ondersteuning. Dit wordt voor een brace bepaald door:

 • materiaalkeuze, bijvoorbeeld neopreen voor meer elasticiteit, siliconen om goed op zijn plek te blijven, kunststof om voor de maximale immobilisatie te gaan.
 • baleinen. Deze baleinen zijn veelal gemaakt van soepel plastic of een flexibel metaal. Door vaak 2 baleinen in een brace te gebruiken kan de brace voor een optimale ondersteuning zorgen, waarbij het gewricht nog wel voldoende kan bewegen.
 • wikkelbanden. De banden zorgen voor extra ondersteuning van de brace zelf en is er zelf te bepalen hoeveel ondersteuning je nodig hebt.

Afhankelijk van de aard van de blessure moet er bepaald worden of de brace meer of minder stabiel moet zijn. Als de klacht acuut is dan is het belangrijk dat de brace veel stabiliteit geeft, het gewricht, band of pees fixeert en beschermt. Ook als er veel pijn aanwezig is dan is het belangrijk dat een brace stabieler is. Staat pijn wat minder op de voorgrond of worden activiteiten in het dagelijks leven of het sporten weer opgebouwd dan kan ook een wat minder stabiele brace gebruikt worden. Dan is het vaak weer belangrijk te kijken naar hoe functioneel (makkelijker in gebruik) is een brace.

De functionaliteit van een brace

Daarnaast is het belangrijk bij de keuze om te bepalen hoe functioneel (mate van gebruiksgemak) de brace moet zijn. Dit betekent dat er ingeschat moet worden wat er met de brace gedaan moet worden binnen het dagelijks leven of met sport. Op het moment dat bijvoorbeeld een gewricht de maximale steun nodig heeft, dan is dit een brace die ervoor zorgt dat je verder het gewricht bijna niet kan gebruiken (lage functionaliteit). Wanneer de brace bijvoorbeeld bedoeld is om het sporten weer op te bouwen, dan moet de brace dus functioneler zijn, zodat de gebruiker het geblesseerde gewricht wel steeds meer kan gebruiken. De brace is dan vaak minder dik en van minder hard/stevig materiaal. De brace heeft dan een mooi compromis tussen draagcomfort en stabiliteit.

Advies als u er niet uit kan komen

Mocht het toch lastig zijn om tot de juiste keuze te komen, dan is het verstandig contact op te nemen met Premed. We kunnen dan samen kijken naar welke brace voor u de beste is. Ook kunt u de FAQ van braces vinden op

vragen rondom een brace.

Bioskin polsbrace

Mail ons

Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag

+31 (0)30-2294399