Instabiliteit

Meer informatie over instabiliteit

Gewrichten worden stabiel gehouden door spieren, kapsel en banden. Het kapsel en de banden zijn de passieve structuren die niet te sturen zijn. De stevigheid van deze structuren bepalen eigenlijk de basisstabiliteit. De spieren zijn de actieven structuren, die de coordinatie bepalen. Deze zijn te beïnvloeden en te trainen. Tesamen bepalen ze de stabiliteit van een gewricht en vormen ze een nauwgezette samenwerking. Als een van de drie geblesseerd is heeft dat direct invloed op de stabiliteit en vaak grote gevolgen. Er kan dan dus instabiliteit ontstaan. Naast fysiotherapie en gerichte oefeningen zijn braces onmisbaar. Ook zijn er veel oefenproducten om de instabiliteit tegemoet te komen.

Duim

Het basisgewricht van de duim, ook wel duimzadelgewricht, is heel mobiel. Dat maakt het mogelijk om de duim op veel verschillende manieren te bewegen. Het gewricht heeft een relatief slap gewrichtskapsel en bandapparaat en kan dus vrij makkelijk instabiel worden. U merkt dat doordat de duim regelmatig ‘uit de kom’ schiet. Soms wordt de duim zo instabiel dat u dingen niet goed meer kunt vasthouden. De pijn zit onder aan de duimmuis.

Klik HIER voor de beste producten bij instabiliteit duim.

Enkel

Enkelinstabiliteit ontstaat meestal door een eerder doorgemaakte verzwikking. Hierdoor zijn vaak de enkelbanden blijvend opgerekt, waardoor de enkel instabiel blijft. Ook kan het zijn dat door een eerder doorgemaakte verzwikking er een functionele instabiliteit aanwezig is. Hierbij zijn de spieren te zwak om de enkel voldoende stabiliteit te geven.

KliK HIER voor de beste producten bij instabiliteit enkel.

Bekken

Wanneer de bekkenbanden verslappen tijdens bijvoorbeeld zwangerschap kan dit instabiliteit van het bekken geven. 50-60% van de zwangere vrouwen hebben hier last van. Er kan pijn zijn rond het bekken, onderrug en benen. Ook kan bekkeninstabiliteit ontstaan na een ongeval. Hierdoor komt bekkeninstabiliteit ook bij mannen voor.


Klik HIER voor de beste producten bij bekkeninstabiliteit.

Knie

Instabiliteit van de knie ontstaat meestal door een eerder doorgemaakte verzwikking. Hierdoor zijn vaak de kniebanden blijvend opgerekt, waardoor de knie instabiel blijft. Ook kan het zijn dat door een eerder doorgemaakte verzwikking er een functionele instabiliteit aanwezig is. Hierbij zijn de spieren te zwak om de knie voldoende stabiliteit te geven.

Klik HIER voor de beste producten bij instabiliteit knie.

Pols

Bij instabiliteit van de pols is tussen 1 van de 8 kleine botjes een bandje aangedaan. Dit kan overbelasting of zelfs scheuren zijn. Hierdoor bewegen alle 8 de botjes niet als 1 geheel, maar kan 1 botje de beweging blokkeren. Dit kan bij bepaalde bewegingen pijn of een knakje geven. Op langere termijn kan het een bewegingsbeperking of slijtage van het gewricht opleveren.


Klik HIER voor de beste producten bij instabiliteit pols.

Rug

De wervelkolom bestaat uit 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Door de wervelkolom lopen zenuwbanen vanuit de hersenen naar de spieren in het lichaam en de huid wat het ruggenmerg vormt. De functie van de wervelkolom is het zorg dragen voor de houding, dragen van het lichaamsgewicht en het mogelijk maken van bewegingen. Bij instabiliteit kunnen het de banden rondom de wervels zijn die te weinig steun bieden. Dit kan pijn, stijfheid en uitstraling in het been geven.

 

Schouder

De schouder wordt gevormd door de bovenarm en de kom van het schouderblad, ook wel schouderdak. Ook is er een tweede gewricht, namelijk het AC-gewricht wat wordt gevormd door bovenste deel van het schouderblad en het sleutelbeen. Rond deze gewrichten zitten spieren en pezen. Bij instabiliteit lukt het de verschillende structuren niet om de kop goed in de kom te houden. Aangezien het erg nauw luistert rond de schouder, kan dit snel voor klachten zorgen. Dit komt voor bij mensen met hypermobiliteit en bovenhandse sporters. Kenmerkend is pijn bij het heffen en het naar buiten draaien van de arm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5% korting op je volgende
bestelling!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct je kortingscode!

Het inschrijven is niet gelukt! Probeer het nogmaals
Je inschrijving is gelukt!

Geen zorgen, wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij. We zullen dan ook nooit je gegevens door verkopen aan derden. Lees hier ons privacybeleid.