• GRATIS VERZENDEN
  VANAF €60 INC. BTW

 • DESKUNDIG &
  GRATIS ADVIES

 • RETOUR TOT
  14 DAGEN

 • ALS OP VOORRAAD
  VERSTUREN tot 22u

Wat is een brace?

Een brace is een verstevigde bandage of orthese die wordt gebruikt om gewrichten, pezen of banden in bepaalde mate te ondersteunen. Wanneer men een brace draagt wordt de mate van beweeglijkheid en flexibiliteit van het gewricht waarover de brace gedragen wordt beperkt. Hierbij wordt de richting waarin een gewricht kan bewegen beperkt tot wat wenselijk is voor herstel. Door deze manier van compressie is er steun te geven en bescherming te bieden. Dit zorgt voor afname van pijn, toename van stabiliteit en eventueel afname van zwelling.

Wat is de functie van een brace?

Een brace is een soort bandage die het gewricht en de spieren en de pezen rondom het gewricht ondersteund en beschermd. Hier kunnen een aantal redenen voor zijn zoals:

 • gebrek aan stevigheid
 • gebrek aan stabiliteit
 • pijn
 • zwelling.

De juiste brace beperkt de verkeerde bewegingen in het gewricht zonder dat het herstel van het gewricht wordt belemmerd. Daarnaast kunnen braces ook compressie of druk van buitenaf geven zodat vocht niet blijft zitten in het gewichtstelsel. Uiteraard helpt het ook om nieuw letsel te voorkomen.


pijn klachten

gewrichten braces

Welke gewrichten kunnen door braces ondersteund worden?

Met een brace of orthese kunnen een groot aantal gewrichten ondersteund worden. Voor elk van deze gewrichten zijn er ook specifieke braces beschikbaar. Er zijn:

Je kunt voor deze braces een of meerdere categorieën vinden waar je voor alle gewrichten en spieren daarom heen de juiste brace kan vinden. Voor een aantal gewrichten kan je ook de beste braces vinden die er in Nederland zijn zoals enkel- en kniebrace.

.

Voor welke activiteiten kan ik een brace allemaal gebruiken

Een brace is goed te gebruiken bij grotere risico’s rondom sporten en dagelijkse bezigheden waarbij er klachten kunnen ontstaan zoals verzwikkingen of verdraaiingen die vaak gecombineerd zijn met zwellingen, functieverlies of pijn.

Denk hierbij vooral aan team en contactsporten waarbij veel sprongen of draaien gemaakt moeten worden zoals voetbal, volleybal, basketbal, etc. Om deze gewrichts- en bandletsels te beperken is een brace een effectief hulpmiddel.

wristwidget tfcc brace

tapen versus brace

Is er verschil tussen tapen en bracing van de enkel?

Uit onderzoek is gebleken dat zowel enkeltaping als enkelbracing de ongewenste kantelbeweging naar buiten goed remt. Dit effect blijft zo gedurende de belasting van de enkel mits de brace of tape goed is aangelegd.

Het effect van een enkelbrace is bijna vergelijkbaar met het effect van een enkeltape die nog iets beter beschermd. Het voordeel van een brace is echter dat er in het algemeen minder huidirritatie optreedt, heet veel makkelijk zelfstandig aan te brengen is en bij niet eenmalig gebruik is het goedkoper.

Verslappen spieren door het gebruik van braces?

Er zijn allerlei onderzoeken geweest naar dit effect en het tegendeel is waar. Er is een licht voordeel ten opzichte van de spier ontwikkeling door het gebruik van braces. Ook als je het bekijkt vanuit de tijdsbesteding van een sporter is het meteen duidelijk. Een gemiddelde sporter is een uur 4 uur per week sportief bezig. Tijdens het sporten wordt de brace als hulpmiddel gebruikt ter voorkoming van nieuw letsel. De spieren moeten nog steeds hun normale werk doen. Maar in de uren van de week waarin niet gesport wordt, worden de spieren normaal gebruikt en genoeg geprikkeld (168 uur minus slaapuren, minus 4 uur sport, minus rustig zitten is ruim voldoende) dat ze zeker niet zullen verzwakken. Daarnaast zijn de braces functioneel wat wil zeggen dat de niet-risicovolle bewegingen vaak nog wel worden toegestaan, waardoor spieren actief blijven. Het is wel zo dat een goed herstel vaak gecombineerd gaat met de juiste spiertraining. Dus spieroefeningen zijn, naast een brace, sowieso gewenst.

spieren

sport_en_brace

Is een brace alleen voor het beoefen van een sport

Een brace is per definitie niet alleen bedoeld voor het beoefenen van een sport. Bij allerlei dagelijkse werkzaamheden zoals koken en wandelen kan een brace van nut. Zeker als er bijvoorbeeld gelopen wordt op niet effen ondergrond zoals in het bos of als u heel lang gaat lopen en het risico op blessures door vermoeidheid toeneemt.
Bij een korte wandeling over een normaal effe oppervlakte is een brace niet nodig, mits de instabiliteit niet te fors is.

Kunnen klachten rond de knieschijf met traplopen verholpen worden door een brace?

Sommige knieklachten bij het traplopen kunnen ontstaan door een knieschijf die niet optimaal functioneert, waarbij het kraakbeen achter de knieschijf geïrriteerd raakt. Deze kunnen door de juiste kniebrace verholpen worden. Bijvoorbeeld een patellabrace kan de trekkrachten aan de knieschijf verminderen, zodat deze klachten worden verminderd of voorkomen kunnen worden.

patellabrace

hoe lang brace

Hoe lang moet je een brace dragen?

Het dragen van een brace kan geruime tijd nodig zijn. Dit is echter afhankelijk van het gewricht of lichaamsdeel waar u de brace voor nodig heeft. Hierbij is het geplande gebruik van het gewricht belangrijk en de mate van schade die is gelden. In het geval van sport zal het altijd van belang zijn welke sporttak beoefend wordt. Sporttakken waarbij veel gesprongen en gedraaid moet worden, blijven altijd een verhoogd risico op een nieuw enkelletsel met zich meebrengen en dus is het beschermen van bijvoorbeeld de enkel en knie gewrichten iets voor de jaren waarin je deze sport doet. Als iemand een minder belastende sporten beoefend waarbij draaien en springen bijna niet voorkomen zoals zoals duurlopen, fietsen, zwemmen of roeien, is gewrichtsbescherming een veel kortere periode nodig (3-6 maanden). Daarna moeten de spieren het zonder brace kunnen redden.

Moet ik een brace ook tijdens het slapen aanhouden?

Er kan tijdens het slapen een brace gedragen worden, maar alleen wanneer dit voor de behandeling noodzakelijk is. Echter in verband met mogelijk afknellen van de bloedvaten is het wel beter als de bandage losser wordt ingesteld.

hoe lang drage brace

bandage

Is er verschil tussen een brace en een elastische bandage?

Een elastische bandage is een rekbaar windsel dat wel druk en huidbescherming geeft. Een brace geeft weer veel meer (mechanische) steun dan een elastische bandage. In een situatie van verminderde stabiliteit, zoals na een verzwikte knie of enkel, verdient een knie- of enkelbrace de voorkeur.

Onder een bandage wordt verstaan een elastisch verband dat in verschillende dikten en met een verschillende breedte voorhanden is.

Hoe lang gaat een brace eigenlijk mee?

Een elastische bandage is een rekbaar windsel dat wel druk en huidbescherming geeft. Een brace geeft weer veel meer (mechanische) steun dan een elastische bandage. In een situatie van verminderde stabiliteit, zoals na een verzwikte knie of enkel, verdient een knie- of enkelbrace de voorkeur.

bandage

compressie

Wat is de definitie van compressie

Compressie is het aanleggen van uitwendige hulpmiddelen om druk op het onderliggende weefsel te kunnen uitoefenen. Functioneel herstel Het doel van therapie is te komen tot (een zo snel mogelijk) optimaal functioneel herstel dat niet (altijd) gelijk staat aan een volledig anatomisch herstel.

Wat is de definitie van een bescherming of protectie

Protectie is het uitwendig aanleggen van hulpmiddelen die de beweeglijkheid van de enkel beperken. Bij rigide protectie wordt immobilisatie opgelegd, bij semi-rigide protectie wordt een hulpmiddel aangelegd waardoor mn de inversiebeweging van de enkel wordt beperkt en andere bewegingen mogelijk blijven (partiële mobilisatie). Deze semi-rigide protectie wordt gerealiseerd door het aanleggen van een brace, van tape, van een bandage of van een combinatie van deze hulpmiddelen.

bescherming en protectie

Mail ons

Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag

+31 (0)30-2294399