Nederland telt 320.000 mensen met COPD. Dat dit grote aantal patiënten nog zal toenemen is vrijwel zeker. Het is van belang om patiënten met COPD in goede conditie te houden. Bij patiënten die geopereerd zijn of in een slechte conditie verkeren, worden ademhalingstrainers gebruikt.
Preventieve training voor een groter longvolume kan pulmonale complicaties na thoracale- en abdominale operaties voorkomen (G. Smetana, hoogleraar bij Harvard Medical School, beschrijft in The Annals of Internal Medicine). Complicaties ontstaan door de ingreep zelf of door de anesthesie. Hierbij is de kans groot dat delen van de long ineenschrompelen (collaberen). Op oudere leeftijd zijn de complicaties voor respiratoire insufficiëntie 4 tot 6 keer zo groot. Ademvolumetrainers geven hiermee een optimale ontplooiing van de longblaasjes (alveoli) ter voorkoming van het ineenklappen van deze longblaasjes (atelectasen).
Ademvolumetrainers worden geadviseerd ter voorkoming van atelectasen, zowel pre- als postoperatief en bij COPD.
Er bestaan 2 soorten trainers voor de inademhaling:
Het doel voor COPD patiënten is een verbeterde gaswisseling (ventilatie perfusie ratio) en de preventie tegen complicaties (ontstekingen).
De doelen van de ademvolumetrainers voor COPD patiënten zijn:
Wanneer de spierconditie van de patiënt het niet toelaat om krachtig in te ademen kan een spiertrainer voor de inademhaling ondersteuning geven.
De belangrijkste doelen van een spiertrainer zijn:
- Trainen van het uithoudingsvermogen
- Toename van de kracht van de ademspieren
- Verbeteren van de adembewustwording